maanantai 10. maaliskuuta 2014

3 Painajaisuni (yöllinen kauhukohtaus)

Painajainen on uni, joka tuntuu pahalta tai ahdistavalta. Samaa painajaisunta, kuten muitakin unia voi nähdä useampaan kertaan.

Vanhan kansanperinteen mukaan painajainen on alun perin ollut pahansuopa tumma tai musta hahmo. kuten sielu, demoni tai lintu, joka on tullut nukkuvan luokse ja yrittänyt halvaannuttaa tai tukehduttaa tämän. Painajaisen aiheuttamat tunteet ovat enemmänkin unihalvauksen merkkejä, kuten painon tunne rintakehän päällä. Sana painajainen on kuitenkin yleistynyt merkitykseen, joka tarkoittaa pahoja unia.

Pahoja unia on yritetty häätää monin tavoin, kuten unisiepparilla, jonka verkkoon pahat unet jäisivät loukkuun. Unisieppari ripustetaan sängynpäädyn yläpuolelle ja siinä on usein höyheniä. Unisieppari on alkujaan Pohjois-Amerikan intiaanien taikakalu, mutta nykyään usein vain koriste-esine. Unisieppari haurastuu ajan kanssa ja hajoaa, mutta se kuuluu asiaan, sillä myös lapsuus päättyy aikanaan.

Yöllinen kauhukohtaus
Yöllinen kauhukohtaus eli unikauhuhäiriö on osa unihäiriöluokitusta, jonka samaan sarjaan kuuluvat muun muassa painajaisunet, unissakävely ja -puhuminen sekä muut unikauhuhäiriöt. Yöllisen kauhukohtauksen aikana ihminen tai eläin herää äkillisesti syvästä unesta kauhun valtaamana, kuten yleensä henkeä haukkoen, vaikertaen tai huutaen. Yöllisen kauhukohtauksen kokenutta on vaikea saada kuitenkaan täysin hereille, sillä yleensä kauhukohtauksen jälkeen tämän kokenut palaa nukkumaan heräämättä siihen itsekään kunnolla. Unikauhuhäiriö on kuitenkin vain harvoin toistuva eikä ilmiön syytä ole selvillä. Se ilmenee usein ortounen aikana.

Yölliset kauhukohtaukset eroavat kuitenkin painajaisista monilla tavoin. Kauhukohtaus tapahtuu, kun nukkuja ei ole täysin unessa, muttei ihan valveillakaan. Yölliset kauhukohtaukset eivät liity uniin, vaikka nukkuja saattaakin nähdä epämääräisiä ja epämiellyttäviä hahmoja. Kauhukohtauksesta herääminen jättää voimakkaamman ja rajumman hämmennyksen nukkujalle kuin tavallinen painajaisuni. Yöllisestä kauhukohtauksesta heräämisestä voi seurata hetkellinen muistikatkos, jolloin henkilö ei välttämättä muista tavallisimpiakaan asioita, kuten omaa nimeään, ikäänsä tai sitä, missä on. Pelkojen ohella nukkuja usein tuntee myös jännitystä ja epäilystä ilman sitä selittäviä näkö- tai kuuloaistimuksia. Lapsilla kauhukohtauksia etenkin yliväsymyksen takia, joten pelkästään riittävä uni saattaa auttaa ehkäisemään niitä. Monilla ikäluokilla kauhukohtausten oireet ovat hyvin samantyyppisiä, mutta tutkimuksissa, ennusteissa ja hoidoissa on eroja. Kauhukohtauksia voi ilmetä lähes joka yö, jolloin henkilön olisi niiden välttämiseksi tärkeää noudattaa ainakin hyvää unirytmiä. Myös stressin määrä voi vaikuttaa kauhukohtauksiin ja niiden esiintymisiin. Aikuisilla kauhukohtaukset ovat kuitenkin harvinaisempia kuin lapsilla ja ne johtuvat silloinkin yleensä tilapäisestä traumasta eikä niinkään ole perinnöllisiä, pitkäkestoisia tai elinikäisiä oireita. Aikuisilla kauhukohtauksien hoitoa voidaan käyttää terapiaa tai masennukseen suunnattua lääkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti