torstai 5. kesäkuuta 2014

Mustasukkaisuus


T
unteena mustasukkaisuus yleensä tuo negatiivisia ajatuksia, turvattomuuden ja epävarmuuden tunteita. Mustasukkaisuus pohjautuu pelkoon, että omalla kumppanilla olisi suhde toiseen, joka haittaisi omaa suhdetta kumppaniin. Mustasukkaisuus käsitetään toiseen ihmiseen kohdistuvaksi omistuksenhaluisuudeksi. Mustasukkaisuus on kuitenkin eri asia kuin kateus.
Erityisesti herkillä ihmisillä mustasukkaisuus voi ilmetä helposti. Äärimmäinen mustasukkaisuus on sairaanloista ja rajoittaa häiritsevästi ja merkittävissä määrin kumppanin elämää. Määrätyllä tavalla mustasukkaisuutta voidaan kuitenkin pitää välittämisen merkkinä.

Monet ajattelevat, että joka ei ole mustasukkainen, ei rakasta. Tutkimuksia aiheesta on hyvin vähän, mutta mustasukkaisuutta tunteena hävetään ja omakohtaisesti sitä on vaikeaa käsitellä. Mustasukkaisuus on ihmisen alkukantainen tunne, jonka takia sitä ei usein haluta tunnustaa, vaikka se onkin normaali ja inhimillinen tunne.

Mustasukkaisuuden tunteeseen auttaa avoin keskustelu. Sen kokeminen on hyvin yksilöllinen asia, jonka ilmaisuun vaikuttaa muun muassa henkilön temperamenttisuus.
Mustasukkaisuus voidaan jakaa pääosin kahteen ryhmään: normaaliin ja sairaanloiseen mustasukkaisuuteen. Näiden kahden eroavaisuus tulee mustasukkaisuuden tunteen ilmaisemisen hallinnasta, muodoista ja tunteen voimakkuudesta suhteessa tapahtumiin. Normaalia ja tilanteeseen sopivaa mustasukkaisuutta on silloin, jos kumppani flirttailee avoimesti tai on uskoton. Sairaanloista mustasukkaisuutta on silloin, kun toisen käyttäytyminen ei ole missään suhteessa siihen, mitä toinen kokee. Tällöin tyypillisesti ilmenee aiheetonta syyttelyä ja epäilyksiä, eikä mustasukkainen syyttelijä ota vastuuta tunteestaan tai koe syyllisyyttä kohtuuttomasta käyttäytymisestään, sillä hän näkee toisen tuottavan hänelle mielipahaa tekemällä mustasukkaiseksi.

Mustasukkaisuus voi olla tilannekohtaista tai jatkuvaa.
Jatkuva mustasukkaisuus on enemmänkin mustasukkaisen oman tunne-elämän säätelyä kuin suhteen asioihin liittyvää. Mustasukkainen osapuoli haluaa tällä säätelyllä sitoa toisen lähelleen, ettei itse kärsisi eroahdistuksia. Eroahdistusten syyt voivat olla jo varhaisessa lapsuudessa, kuten tarpeessa korvata oman vanhemman tuottamat syvät pettymykset, joihin toivoo eheyttävää ja täydellistä rakkautta kumppanilta. Jatkuva ja sairaanloinen mustasukkaisuus rasittaa suhdetta ja voi muuttua jopa väkivaltaiseksi.
Tilannekohtainen normaali mustasukkaisuus voi tukea suhdetta ja rakentaa sitä, riippuen tulkinnasta. Toiset eivät siedä normaaliakaan mustasukkaisuutta kun toiset kaipaavat sitä välittämisen merkiksi.

Mustasukkaisuus voi olla tilanteiden seuraus. Tällaisen seuraus voi tapahtua tilanteessa, jossa toinen toivoo enemmän yhdessä vietettyä aikaa ja läheisyyttä, joka voi muodostua vaatimukseksi ja kumppanin motiivien epäilykseksi. Usein mustasukkainen osapuoli ruokkii toisen vetäytymistä omalla käytöksellään. Tästä seuraa, että toisen painostuksesta toinen vetäytyy entisestään ja toinen painostaa jälleen enemmän. Lopulta molemmat osapuolet edistävät ainoastaan kielteisessä vuorovaikutuksessa pysymistä. Molemmille muodostuu voimakkaita tunteita. Kun mustasukkainen ei hallitse tunteitaan, tilanteen ratkaiseminen voi olla hankalaa. Mustasukkainen osapuoli ei kuitenkaan tahallaan kiusaa toista, vaan kokee, ettei toinen välitä. Vetäytyvä osapuoli ei oikein ehdi saada omia tunteitaan selväksi, kun puolustautuu toisen epäilyjä ja painostusta vastaan. Tilanteen ratkaisemiseksi mustasukkaisen osapuolen tulee tiedostaa omat tunteensa ja ottaa niistä ja käyttäytymisestään vastuuta sekä antaa toiselle tilaa. Myös vetäytyvä osapuoli voi ilmaista selkeämmin toisen merkityksestä itselle, jolloin painostamista ei tarvita.

Puhuminen voi auttaa asioiden selvittämisessä. Usein hyöty tulee siitä, että tilanteesta puhutaan avoimesti ja pyritään ymmärtämään toistensa tunteita ja tarpeita paremmin. Puhuminen ratkoo myös mahdollisia väärinkäsityksiä. Mustasukkaisuuden tunnustaminen ja siitä avoimesti puhuminen kumppanille olisi ensisijaisen tärkeää. Avoin keskustelu syyttelemisen ja toisen menojen vahtimisen sijaan mahdollistaa mustasukkaisuuden kohteena olevan tunteiden kertomisen, sillä hän saattaa olla imarreltu mustasukkaisuudesta, eikä ole hylkäämässä kumppaniaan, vaikka onkin omia menoja. Syyttely ja epäily eivät mahdollista tämänkaltaisten tunteiden kertomista.
Mustasukkaisen silmätikkuna oleminen ja kaiken häntä uhkaavan karsiminen omasta elämästä ei usein auta mustasukkaisuuden vähenemiseen vaan vahvistaa toisen hylätyksi tulemisen pelkoa. Silloin omat tekemiset viestivät mustasukkaisen näkökulmasta vaaraa suhteelle. Toisen oloa voi helpottaa rauhoittavasti ja viettämällä aikaa jonkun muun asian sijaan, jolloin hän kokee olevansa tärkeä. Tosin sairaanloinen mustasukkaisuus jatkaa epäilyään, sillä tietää, ettei rakkautta saa vaatimalla ja jos sen vaatimalla saa, se ei tunnu miltään.

Myös niin sanotusti yhteiselo-suhteessa voi ilmetä mustasukkaisuutta ja ahdistusta. Suhteen alussa ollaan oltu ”yhtä puuta”, mutta pitkittyessään siitä tulee symbioosisuhde ongelmineen. Yhteiselon suhteessa kumppanin itsenäistyminen saa toisen hätääntymään ja epäilemään. Silloin itsenäistyvän osapuolen on tärkeää välittää jopa korostetusti, ettei ole lähdössä suhteesta, vaikka hakeekin tilaa ympärilleen ja arvostaa toista yksilönä.

Mustasukkaisuustilanteessa tarvitaan ymmärrystä, sillä mustasukkaisuus on suojautumistunne. Siinä voidaan pohjimmiltaan havaita perustunteita, haavoittuvuutta, pelkoa, surua ja yksinäisyydentunnetta. Niiden ilmaisemisen avulla voidaan rakentaa läheisyyttä ja helpottaa näitä tuntemuksia. Purkamalla suojautumistunne epäilyksiksi ja syytöksiksi ei saavuteta läheisyyttä, sillä mustasukkaisuuden tunne vain vahvistuu ja kumppani karkotetaan omalla epäilevällä käytöksellä.
Asiasta keskusteleminen selvittää tilannetta parhaiten. Keskustelussa olisi pyrittävä puhumaan mustasukkaisuuden aiheuttamista loukanneista asioista, yksinäisyydestä, epävarmuudesta ja riittämättömyyden tunteista puolin ja toisin syyttämättä kumpaakaan. Myös mustasukkaisuuden kohteena olevan tulisi kertoa omista perustunteistaan ja siitä, millaisia tunteita mustasukkaisuus on herättänyt.

Mustasukkaisuus imaisee kauniin tarkoituksensa väärin keinoin. Sen takana on läheisyyden ja rakkauden mahdollisuus, jotka eivät pääse esiin epäilyiden takia. Tunteiden aito kohtaaminen mahdollistaa läheisyyden, josta mustasukkainen pohjimmiltaan haaveilee.

Usein parisuhteessa saa olla tietynlaista mustasukkaisuutta, joka voi joskus jopa olla muistuttava merkki kumppanin tunteista ja välittämisestä.
Kun mustasukkaisuus tuntuu ahdistavalta ja hallitsee elämää se on sairaanloista. Silloin mustasukkaisuudesta tulee jatkuvaa, sisällä vellovaa pahaa oloa ja kahlitsevuutta pienissä hetkissä esiintyvyyden sijaan. Sairaanloinen mustasukkaisuus rajoittaa kumppanin elämää ja sitä hallitsevat tunteet hajottavat suhdetta.
Mustasukkainen kumppani ei uskalla kertoa kumppanilleen tuntemuksistaan peläten tämän reaktiota. Puhumattomuus vahvistaa epävarmuuden tunteita ja mustasukkaisen mustaa mieltä. Ahdistunut ja pelokas mielikuvitus saa aikaan epäilyjä, joille ei ole mitään selityksiä.
Mustasukkaisen ja kietoutuneen suhteen vuorovaikutus voi muuttua äärimmäisen kontrolloiduksi ja varovaiseksi. Tällöin suhde tuntuu raskaalta, eikä tuo voimia ja iloa elämään.

Sairaanloisesta mustasukkaisuudesta kärsivä suhde on haastavaa, mutta mahdollista parantaa. Se tarkoittaa käytännössä mustasukkaisen itsetunnon parantamista sekä kontrollin ja vallanhalun hillitsemistä. Suhde olisi toimiva, kun luottaa kumppaniinsa niin kauan, kunnes toisin todistetaan. Usein mustasukkaisuuteen liittyy luottamuspulaa aiheesta tai aiheetta.
Joskus mustasukkaisuuden kanssa tarvitaan apua ulkopuolelta, jotta löytää uuden tavan suhtautua kumppaniin. Mustasukkaisuuden taustalla ovat usein pettymykset ihmissuhteissa ja uskottomat aikaisemmat ihmissuhteet. Sen takana voi olla selvittämättömiä ongelmia, jotka heijastuvat omaan elämään ja suhteeseen. Joskus ongelmien selvittäminen voi vaatia aloittamista täysin alusta, mutta se voi parhaimmillaan tuoda mukanaan suhteeseen täyden muutoksen parempaan.

Jos itse kärsii mustasukkaisuudesta, olisi hyvä katsoa omaa elämää ulkopuolisen silmin ja kysellä itseltään neuvoja, joita antaisi ystävilleen vastaavassa tilanteessa.
Jos oma kumppani kärsii mustasukkaisuudesta, olisi hyvä miettiä elämäänsä rehellisesti, ottaa itselleen aikaa ja tilaa.
Mustasukkaisuus on parisuhteen yhteinen ongelma, sillä se vaikuttaa molempiin osapuoliin. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa yhdessä.

Liiallinen mustasukkaisuus ei ole rakkautta. Toisen tekemisten ja menemisten vahtaaminen tuhoaa suhteen, kuten täysi välinpitämättömyyskin. Mustasukkaisuus voidaankin ajatella välinpitämättömyyden ääripääksi.
Ihmisen perustarve on olla rakastettu ja hyväksytty. Jos tarve jää täyttymättä, koetaan hylätyksi ja torjutuksi tulemisen tunteita. Hylätty ja petetty ei halua kokea vastaavaa surua uudestaan ja ryhtyy siksi takertumaan läheisiinsä. Mustasukkaisuuden syy on hylätyksi tulemisen pelko.

Mustasukkaisuus vaikuttaa moniin ihmissuhteisiin. Mustasukkaisuus karkottaa ahdistavalla käyttäytymisellä yhä kauemmas ja kääntyy lopulta itseään vastaan.

Pieni tilannekohtainen mustasukkaisuus on normaalia ja sitä varmaan tuntee jokainen ihminen jossain vaiheessa elämäänsä. Eikä mustasukkaisuus rajoitu ainoastaan puolisoiden välille, vaan sitä saatetaan tuntea myös muista ihmissuhteista. Vanhemmat voivat tuntea kilpailua lastensa rakkaudesta ja samoin lapset vanhempiensa huomiosta. Myös ystävistä voi tuntea mustasukkaisuutta jos läheinen ystävä tapaa uuden tuttavuuden. Työelämässä mustasukkaisuus voi ilmetä itsensä vertailuna muihin.

Mustasukkaisuuden syyt ovat syvällä ihmisen mielen sisällä. Usein taustalla on heikko itsetunto, joka tulee lapsuuden kohtelusta ja tapahtumista. Mustasukkaisuudesta on mahdollista päästä eroon, sillä jo mustasukkaisuuden tiedostaminen on muutos parempaan.  Sairaanloisen mustasukkaisuuden kanssa suositellaan kokeilemaan terapiaa vapautuakseen elämää hallitsevasta mustasukkaisuuden tunteesta. Mustasukkainen ihminen menettää usein sen, mitä kaipaa kaikkein eniten. Mustasukkainen käytös aiheuttaa surua ja ahdistusta siitä kärsivälle ja lähipiirille, eikä tällaisessa suhteessa kukaan voi hyvin.

Normaalia mustasukkaisuutta on luonnollista tuntea. Parisuhde ilman minkäänlaista mustasukkaisuutta on harvinainen ja se voi muuttua tylsäksi sekä välinpitämättömäksi. Usein suhteeseen kuuluu normaali ja ohimenevä mustasukkaisuuden tunne, joka muistuttaa toisen tärkeydestä ja viehättävyydestä. Normaali mustasukkaisuus ei aiheuta voimakkaita tunnereaktioita ja on hyväksi lukeutuva asia elämässä.

Seuraavat merkit kuvaavat nimenomaan normaalia mustasukkaisuutta.
 
     Tieto kumppanin aiemmista kumppaneista aiheuttaa epämääräistä levottomuutta tai pahaa mieltä.
     Kumppanin puheita aiemmista suhteista on epämukavaa kuunnella.
     Kumppanin katsoessa kuvia existään ja tavatessaan heitä tulee levoton olo.
     Tarve puhua ystävän kanssa kumppanin aiemmista suhteista.
     Kateus ja levottomuus nousevat pintaan kumppanin antaessa aikaansa muille.
     Kumppanin kiinnostus hyvännäköisiä naisia tai miehiä kohtaan ja sen kommentoiminen tekee olon turvattomaksi ja levottomaksi.
     Kumppanin ollessa muualla tekisi mieli varmistaa hänen olinpaikkansa.
     Vastakkaisen sukupuolen kehut kumppanille tekevät levottomaksi.
     Epämukava olo, jos kumppani juttelee juhlissa muiden kanssa ja näyttää unohtaneen olemassaolosi.

Näitä tunteita kokee myös sairaanloisen mustasukkaiset ihmiset, mutta suurimpana erona on, että normaali mustasukkaisuus on tunne, kuten levottomuus tai ahdistus ja sairaanloinen mustasukkaisuus aiheuttaa voimakkaamman tunnereaktion, joka voi ilmetä myös fyysisin keinoin.

Mustasukkaisuus ilmenee eri tavoin. Se on epämiellyttävä ja kielteinen tunne, joka liittyy tärkeään ihmiseen tai kolmanteen osapuoleen. Usein mustasukkaisuuden aktivoi kokemus, että tärkeä ihminen rikkoo suhteen rajoja tai pelko sen tekemisestä. Yleisesti mustasukkaisuus liitetään parisuhteeseen, mutta sitä voi kokea myös ystävistä, vanhemmista...

Mustasukkaisuus on mieltä raastava tunne, joka peilautuu myös ajatuksiin ja käyttäytymiseen. Usein siihen liittyy epäilyä, arvailua ja päättelyä, joka voi ilmetä kumppanin viestin lukemisena, tavaroiden penkomisena tai syyttävänä kuulusteluna.

Mustasukkaisuudesta on tehty monia tutkimuksia, joiden mukaan miehet tuntevat mustasukkaisuutta, kun he kokevat riittämättömyyttä tai uhkaa itsetunnolleen ja naiset puolestaan erityisesti silloin, kun he kokevat olevansa riippuvaisia kyseisestä ihmissuhteesta. Miesten yleisin reaktio mustasukkaisuuteen on viha ja naisilla masennus.

Mustasukkaisuus ei aina ole samanlaista, sillä sitä voi kokea monenlaisissa tilanteissa ja monenlaisissa ihmissuhteissa. Tämän takia se voidaan jakaa eri tyyppeihin:

£  Omistava mustasukkaisuus
¤  Tulee ilmi tilanteissa, joissa oma ”omistusoikeus” koetaan uhatuksi.
¤  Voi ilmetä myös, jos kumppani käyttäytyy liian itsenäisesti.
¤  Esimerkki-ilmaus: ”Pidä näppisi erossa hänestä!”

£  Poissulkeva mustasukkaisuus
¤  Syntyy tunteesta, että jää tärkeän ihmisen kokemusmaailman ulkopuolelle.
¤  Ilmenee tilanteissa, joissa kuulee kumppanin yksityisasian ystävältä joltakulta muulta kuin häneltä itseltään.
¤  Esimerkki-ilmaus: ”Haluaisin olla osana elämääsi.”
 
£  Kilpaileva mustasukkaisuus
¤  Liittyy tilanteisiin, jossa oma itsensä koetaan heikommaksi tai huonommaksi kuin kolmas osapuoli.
¤  Esiintyy usein kyvyttömyyden tunteita ja pelkoa tulla epäedullisesti vertailluksi.
¤  Esimerkki-ilmaus: ”Miten hän voi olla parempi kuin minä?”
 
£  Egoistinen mustasukkaisuus
¤  Ilmenee pelon tunteena muiden ajatuksista, jos käy ilmi, että kumppani olisi pettänyt.
¤  Ilmenee vaikeutena ottaa kumppanin toiveet ja tarpeet huomioon, sillä kokee oman tapansa toimia olevan ainoa oikea.
¤  Pelkää kumppanin tekemisten häpäisevän.
¤  Esimerkki-ilmaus: ”Minua ei kohdella näin.”
 
£  Pelokas mustasukkaisuus
¤  On reaktio yksinäisyyden ja hylkäämisen uhkaan.
¤  Liittyy kokemus tai tunne, että kumppani jättää.
¤  Esimerkki-ilmaus: ”Älä jätä minua.”


Mustasukkaisuuden tunteminen on hyvin yksilöllistä. Mikä toiselle on vain hauskaa voi kumppanissa herättää mustasukkaisuutta. Sen kokeminen ja ilmaiseminen on sidoksissa tilanteeseen ja sen tulkintoihin.
Myös suhteessa yhteisesti sovitut säännöt voivat ulkopuolisen silmin aiheuttaa mustasukkaisuutta. Näin suhteen laatu (kuten avoin suhde) voi olla suurelle osalle ihmisistä epämiellyttävä ajatus.

Mustasukkaisuus kertoo myös suhteen tärkeydestä, sillä merkityksettömään suhteeseen ei kuulu mustasukkaisuutta vaan välinpitämättömyyttä. Mustasukkaisuuteen liittyy myös arvio siitä, kuinka todennäköinen uhka on. Todennäköisyysarvion voi tehdä myös yksilön aiemman käyttäytymisen ja tapojen perusteella, esimerkiksi uskottomasta kumppanista. Tähän riskiarviointiin vaikuttaa myös omat ominaisuudet, sillä heikolla itsetunnolla on omaan luottavaisuuteen.

 

HAASTE
* Oletko mustasukkainen?
* Oletko ikinä ajatellut, että et ole oikeutettu mustasukkaisuuteesi?
* Kuinka suhtaudut mustasukkaisuuteen? Miten yrität auttaa mustasukkaista osapuolta? 

 

Omia pohdintoja
 
Itse olen mustasukkaista tyyppiä, mutta tiedän oikeuteni. Kun tosissani välitän toisesta ihmisestä, en halua muiden tulevan suhteemme väliin. Toisen aika ei ole vain minulle, mutta sen voi jakaa kumppanin ja kavereiden kanssa porukalla. Joskus mustasukkaisuuden tunteen herätessä tiedän, ettei siihen pitäisi olla mitään epäilyttävää syytä ja tyynnyttelen tunteitani järjen äänellä. Oikeutus mustasukkaisuuteen tulee osittain sitoutumisen myötä, mutta jos ei yhteisiä rajoitteita ole, ei voi olla vaatimuksia niiden noudattamiseen ja epäilyyn.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti