tiistai 10. kesäkuuta 2014

3 sanontaa


S
uomen kieli on pullollaan kirjavia ja kuvaavia sanontoja, joiden alkuperä on harmillisesti hämärän peitossa. Esimerkiksi sanontojen ”täynnä kun Turusen pyssy” tai ”levisi kuin Jokisen eväät” kanssa on helppoa nähdä sielunsa silmin alkuperäinen tilanne, josta sanonta on lähtenyt, kuten Turunen tussareineen ja Jokinen eväslaatikoineen. Näin on monien sanontojen kanssa, sillä usein sanonnoilla on oma esikuvansa.
Sanonnat ovat voineet lähteä hyvin pienestä piiristä, jossa yksi on heittänyt hyvää tilannehuumoria, joka on jäänyt elämään ja lähtenyt leviämään.
Joskus pienessä piirissä keksitty sanonta on voinut lähteä leviämään kirjoituksen tai tv-kuvauksen myötä. Ilmiö näkyy usein komediasarjoissa ja sarjakuvissa: Kummelit, Pasila ja Aku Ankka. Ajan kuluessa harva enää muistaa, mistä hyvä lohkaisu saikaan alkunsa.


Täynnä kuin Turusen pyssy

Sanonta "täynnä kuin Turusen pyssy" tarkoittaa jonkin esineen, paikan tai muun vastaavan olemista aivan täynnä tai jopa liiankin täynnä.
Sanonnan sanotaan perustuvan sodan aikaan vuoden 1708 tapahtumaan, kun Lieksasta Venäjän puolelle Tuulijärvelle tehdyllä ryöstöretkellä oli mukana eräs Turunen, joka tunki saamiaan saalisrahoja pyssynsä piippuun, eikä siten voinut paluumatkalla täydellä pyssyllään ampua rajalla kunnialaukauksia.


Levisi kuin Jokisen eväät

Tästä sen sijaan ei ole tarkempaa tietoa, mutta kaikesta päätellen Jokisella on ollut vaikeuksia pitää eväslaatikostaan kiinni. Monet kertovat, että Jokisen eväslaatikko olisi nimittäin pudonnut jostain, sillä hän työskenteli rakennustyömaalla.


Kreivin aikaan

Nykyäänkin käytössä oleva sanonta ”kreivin aikaan” tarkoittaa, että jotakin tapahtuu juuri sopivasti oikeaan aikaan.
Sanonta tarkoitti alkujaan Kreivi Pietari Brahen hallintokautta. Kreivi Brahe oli Suomen kenraalikuvernööri 1600-luvulla. Silloinen kreivin aika oli uudistuksien ja edistysten aikaa talouden ja sivistyksen osalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti