keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Kunnioitus & vaikutus

Kunnialla tarkoitetaan yksilön saamaa arvonantoa, johon laki oikeuttaa määrättyyn rajaan asti. Lähes kaikissa kulttuureissa on erilaisia kannanottoja eri ryhmien tai sukupuolten kunnioituksesta, kuten naisen ja miehen tasa-arvoisuus. Usein kunnioitusta ansaitakseen, on noudatettava tiettyjä sääntöjä ja toimittava tietyllä tavoin.


Kunnioitus
Kunniakulttuureiksi sanotaan kulttuureita, joissa kunnia on erityisen tärkeää. Kunniakulttuurin mukaan loukkaukset kostetaan välittömästi, usein jopa väkivaltaisesti välttäen kuitenkin tarkasti sivullisten tahatonta loukkaamista. Kunniakulttuuria on eniten oloissa, joissa omaisuus on siirrettävää (elinkeino) tai lain valta on heikkoa (rajaseudut, alamaailma). Kunnian ja voimakkuuden näkyminen on itsensä ja omaisuuden suojelemisen kannalta tärkeää. Joskus kunnioittamattomuus ja siihen liittyvä, etenkin yhteisössä leviävä halveksunta voi täyttää kunnianloukkauksen merkit.

Vaikutus
Yksinkertaisimmillaan vaikutus on kohteen ajattelutapa ja sen muuttaminen jonkin asian tai ilmiön suhteen. Usein vaikuttamisen tavoitteena on muuttaa kohteen, kuten henkilön tai ryhmän ajatusta.
Suurta vaikutusvaltaa omaavat helposti kohteen tavoittavat ja kohteen elintapoihin vaikuttavat tahot, kuten poliittiset henkilöt ja –järjestelmät sekä media. Lähin vaikutus on ympäristöllä ja siihen kuuluvien ihmisten muodostamilla ryhmillä, kuten harrastus- ja kaveriporukoilla. Myös sosiaalinen media yhdistää erilaisia vaikutteita perinteisen median ja käyttäjien yhteistuloksena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti