perjantai 1. marraskuuta 2013

Sokeat miehet ja elefantti

Tarina sokeista miehistä ja elefantista on lähtöisin Intiasta. Tarina havainnollistaa erilaisten totuuksien ja harhakäsitysten syntymistä ja kehittymistä. Eri aikoina tarina on tarjonnut näkemystä muun muassa siihen, mitä totuus on. Tarina havainnollistaa, miten asiantuntijat toimivat tilanteessa, jolloin on puutteita tiedosta sekä korostetaan puhumisen ja näkemysten kunnioitusta.

Tarina on lähinnä vertaus ja sitä on tulkittu monilla tavoilla.

 

Tarina

Useissa tarinan versioissa viisi sokeaa miestä lähtee selvittämään, millainen elefantti on. Miehet tunnustelevat oppiakseen tuntemaan elefantin ja jokainen sokea mies tunnustelee eri osaa, kuten kylkeä tai torahammasta.

Miehet vertailivat omia havaintojaan ja huomasivat, että ne ovat täysin ristiriidassa toistensa kanssa.


”Elefantti on niin kuin suuri notkea, lämmin ja pinnaltaan rosoinen letku.” ensimmäinen sokea mies kertoi tunnusteltuaan elefantin kärsää.

”Ei suinkaan. Elefantti on kuin paksu ja teräväkärkinen keihäs.” vastasi toinen sokea mies ja irrotti kätensä elefantin syöksyhampaasta.

”Minun mielestäni elefantti on kuin tukeva, hyvin paksu ja rosoinen pylväs.” puuttui keskusteluun kolmas sokea mies tunnusteltuaan huolellisesti elefantin jalkaa.

”Elefantti on kuin vahva ja paksu köysi.” selitti neljäs sokea mies, joka oli tunnustellut elefantin häntää.

”Te olette kaikki väärässä, elefanttihan on aivan selvästi kuin suunnaton nahkainen kaalinlehti.” selitti viides sokea mies päästäen käsistään elefantin valtavan korvan.


He kaikki olivat samaan aikaan oikeassa ja väärässä. Jokainen tunsi elefantista vain yhden osan, vain yhden puolen.

Sokeiden miesten kertomukset eroavat pääasiassa sen suhteen miten elefantin ruumiinosia kuvataan, kuinka voimakkaaksi erilaisten näkemysten kohtaaminen kääntyy ja miten miehet saavuttavat yhteisymmärryksen.


Jokainen meistä on omalla tavallaan tuollainen sokea mies. Jokaisella meillä on tuntemus vain kokemaamme osaan elämästä, ja siksi tarvitsemme toisiamme, koska meidän kokemuksemme ja ymmärryksemme täydentävät toisiaan, niin että yhdessä saamme täyden kuvan.

Tätä olisi hyvä miettiä ja sisäistää, niin voisimme ehkä välttyä monilta turhilta ristiriidoilta, ja voisimme paremmin oppia toisiltamme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti