perjantai 8. marraskuuta 2013

1 Numerot ja päivät


H
uomaamme usein päivien menevän kuin ohitsemme, emmekä aina muistakaan heti, monesko päivä kuukaudesta on meneillään. Joissakin päivissä on kuitenkin jotakin erikoista, ei ehkä tapahtumien vaan päivämäärän puolesta.

 
26. syyskuuta

26. syyskuuta on kalenterin mukaan vuoden 269. päivä ja samalla ainoa päivä, jonka järjestysluku on sama kuin päivämäärä.

 
29. helmikuuta

29. helmikuuta on karkauspäivä ja se on vain karkausvuosien helmikuussa. Karkausvuosi on neljän vuoden välein, neljällä jaollisina vuosina. Karkauspäivänä ei ole kenenkään nimipäivä.
 

13. perjantai

Lukua kolmetoista pidetään usein epäonnen lukuna. Kuukauden 13. päivän osuessa perjantaille, päivä koetaan taikauskoisesti erityisen epäonnekkaana. Ilmeisesti se on lähtöisin kahdesta erillisestä käsityksestä, jotka ovat jossain vaiheessa sulautuneet yhteen; perjantai on onnen päivä ja 13 huonon onnen numero. Perjantai 13. on myös romaanin ja elokuvan nimi, jotka kertovat kauhutarinoita kyseisestä päivästä. Nämä tarinat eivät kuitenkaan ole totta.

Luku 13
-       on alkuluku, eli sitä ei voida jakaa tasan millään muulla kokonaisluvulla kuin yhdellä tai itsellään.
-       tavallisesti korttipakassa on jokaisella maalla 13 korttia.
-       alumiinin järjestysluku on 13.

Syy
      I.        Kristinuskon mukaan epäonnen luku 13 johtuu siitä, että kiirastorstaina viimeisellä ehtoollisella Jeesuksen pöydässä oli kolmetoista ruokailijaa (12opetuslasta ja hän itse).
     II.        Erään legendan mukaan perjantai 13. päivä olisi saanut huonon onnen maineensa kun Ranskan kuningas Filip IV määräsi vangittavaksi Temppeliherrain ritarikunnan jäsenet. Kuningas oli lähettänyt kaikkiin kaupunkeihin kirjeen, joissa temppeliherroja oleskeli, joka oli luvallista avata vasta 13. päivänä. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta ja siksi heidät vangittiin ja poltettiin roviolla.
 
Esiintyminen
Aina kun kuukauden ensimmäinen päivä on sunnuntai, on 13. päivä perjantai. Näin sattuu joka vuosi ainakin kerran. Niin voi sattua korkeintaan kolme kertaa vuodessa (helmi-, maalis- ja marraskuussa tai karkausvuonna tammi-, huhti- ja heinäkuussa).
Kalenterivuoden päivät sattuvat joka 400. vuosi samoille viikonpäiville. Voidaankin siis todeta, että 400 vuoden kuluessa kuukauden 13. päivä sattuu perjantaiksi hieman useammin (688 kertaa) kuin millekään muulle viikonpäivälle.

Tapahtumia
-       Perjantaina 13. marraskuuta 1970 osui trooppinen hirmumyrsky tiheään asutulle Gangesin suistomaalle Bangladeshissa, surmaten arviolta 500 000 ihmistä.
-       Perjantaina 13. lokakuuta 1972 sattui Andien matkustajakoneen lento-onnettomuus.
-       Perjantaina 13. tammikuuta 2012 tapahtui risteilyalus Costa Concordian karilleajo.

Perjantai
Perjantaita on pidetty kristinuskon mukaan huonononnen päivänä pitkän perjantain mukaan, joka oli Kristuksen kuolinpäivä.

 
Luku 19

Entisaikaisten Babylonialaisten mukaan huonon onnen luku oli 19, joka laskettiin kaavalla:

7 × 7 - 30 = 19

eli viikonpäivien lukumäärä kerrottuna itsellään ja vähennettynä kuukauden päivien lukumäärällä.

 
Pedon luku 666

Pedon luvuksi kutsuttu luku 666 on peräisin kristinuskon Raamatusta, jossa luku varoittaa kostosta sitä kantaville ja mainitaan pedon luvuksi.

666

On jokseenkin epäselvää, kuinka pedon luku tulisi tulkita. Alkuperäinen muinaiskreikankielinen Raamatun teksti ei puhu luvusta 6–6–6, vaan kuusisataa ja kuusikymmentä kuusi. Luku on myös kirjoitettu alun perin kreikkalaisilla numeroilla, jolloin sen osille 600, 60 ja 6 on kaikille käytetty eri kirjainta.

Selityksiä
      I.        Pedon lukua on yritetty liittää moniin myöhemmin eläneisiin henkilöihin erilaisten kaavojen varjolla ja vedoten enteisiin, että tuohon aikaan olisi pystytty ennustamaan jonkun nykyhetken henkilön olemassaoloa.1900-luvulla jotkut uskoivat pedon luvun tarkoittavan mm. Yhdysvaltain presidenttiä Ronald Wilson Reagania sillä perusteella, että hänen jokaisessa nimessään oli kuusi kirjainta.
     II.        Raamatussa Johanneksen ilmestyskirjassa sanotaan pedon luvusta seuraavasti:
>>Merkki on pedon nimi tai sen nimen luku. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi.>>
Eräs selitys onkin, että luku tarkoittaa ihmistä tai ihmiskuntaa itseään, joka asettaa itsensä jumalan sijaan ja ajaa maapallon tuhoon. Johannes, puhui hepreaa, mutta kirjoitti kreikaksi. Oletettavasti hän siis käytti heprealaista numerologiaa ja kun alkuperäinen kreikankielinen sana muunnetaan hepreaksi ja lasketaan numeroiksi, on tuloksena 666 ja tällöin ”pedon luku on ihmisen luku” tukee tarkoitusta ihmiskunnasta. Jumalan lukuna pidetään numeroa 7, ja 777 symboloi Raamatun Pyhää kolminaisuutta. Ihmisen luku on tällöin 666 - ruumis, sielu ja henki. Tosin tämän selityksen ongelma on, ettei pedon luku ole kolme kappaletta numeroita 6, vaan kuusisataa kuusikymmentä kuusi. Toisin sanoen lukua ei ole alkutekstissä ilmaistu kymmenjärjestelmällä.

Lisää keksimyksiä pedon luvulle
EAN-koodien eli tavallisemmin viivakoodien kohdistusviivojen on uskottu tarkoittavan numeroa 6 ja siten yhdessä muodostavan pedon luvun 666. Kohdistusviivat esiintyvät kolmena sarjana kahden kapean, muita pidemmän viivan ryhmänä. Yhtäläisyys on kuitenkin kuvitteellinen, sillä jokainen numero muodostuu sekä valkoisista että mustista, tietyn levyisistä osista, ja kun valkoiset viivat huomioidaan, eivät kohdistusviivat ole kuutosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti