maanantai 11. marraskuuta 2013

2 Numerot ja pelot

Eri kulttuureissa on muodostunut pelkotiloja numeroita kohtaan. Taikauskoista huolimatta näitä pelkoja pyritään välttämään ainakin jossain päin maailmaa. Pelätyin on varmaankin tunnettu 13. perjantai.

 
Triskaidekafobia                                   
 


Triskaidekafobiaksi kutsutaan lukuun 13 kohdistuvaa pelkoa. Lukuun 13 kohdistuva kammo on siis fobia, eli kohteeseen liittyvä todellisen uhkan olemassaoloon perustumaton pelko.

Tämän taikauskoisen pelon kohteena on numero 13, joka koetaan pahaenteiseksi ja siksi esimerkiksi yöpyminen hotellihuoneessa numero 13 tuntuu pelottavalta.

Tämän takia lähinnä Yhdysvalloissa hotelleista ja muista rakennuksista on toisinaan jätetty välistä pois kerrosluku 13 ja huone numero 13. Osassa matkustajalentokoneista vältetään istuinrivin numeroa 13. Suositussa autourheilussa Formula 1:ssä kenelläkään kuljettajalla ei ole autoa numero 13.




 


Triskaidekafobiasta on myös erikoismuoto, jossa pelko kohdistuu erityisesti kuukauden 13. päivän osumiseen perjantaille.

Itä-Aasiassa tunnetumpi pelko on tetrafobia, joka kohdistuu numeroon 4.

 
 
Tetrafobia

Tetrafobia tarkoittaa lukuun 4 kohdistuvaa pelkoa. Numeron 4 liittyvä kammoksuminen on oikean vaaran olemassaoloon perustumaton kammo. 
Tämä taikauskoon pohjautuva kammo on yleisin Itä-Aasian maissa, kuten Kiinassa, Japanissa, Koreassa ja Taiwanissa.

Syy siihen, miksi numero 4 saa kauhua aikaan voi johtua siitä, että monissa kielissä se viittaa kuolemaa. Kiinan kielellä sana neljä (sì) muistuttaa ääntämiseltään erityisen paljon sanaa kuolema (sǐ) ja näin on useissa puhutun Kiinan kielissä. Kun taas numero neljä japaniksi (shi) ja koreaksi (sa) ovat ääntämyksiltään aivan samat kuin kielten kuolemaa tarkoittavat sanat.

Tetrafobian takia Itä-Aasiassa vältetään numeroa 4 juhlapäivien ja perheenjäsenten sairauksien aikana kuoleman pelossa.

Kauhua aikaansaavan numeron 4 takia, myös muita lukuja, joissa numero 4 esiintyy (14, 24…) pyritään välttämään. Kyseisissä maissa luvut, joissa numero 4 esiintyy, jätetään pois monissa rakennuksissa, kuten hotelleissa, virastoissa ja sairaaloissa. Pöytänumerot, joissa numero 4 esiintyy, jätetään pois usein hääaterioilla ja muissa tärkeimmissä tilaisuuksissa. Usein asuinrakennusryhmittymien talojen numeroiden 4, 14, 24 jne. sijaan käytetään numeron ja kirjaimen yhdistelmää; rakennuksesta 4 tulee 3A, 14:sta 13A ja niin edelleen.


Hongkongissa osasta rakennuksista, kuten pilvenpiirtäjistä Vision City ja The Arch, puuttuu täysin kerrosten numerointi 40-49 kerroksien osalta. Kulttuurillisesta tetrafobiasta tietämättömälle, tapa saa aikaan vaikutelman, kuin kyseiset kerrokset puuttuisivat kokonaan, koska kerrosta 39/F seuraa 50/F. Myös kiinalaisten armeijassa käytettyjen lentokoneiden nimet alkavat aina numerolla 5, kuten taistelukone ”Shenyang J-5”. Samankaltaisesti Taiwanissa ja Etelä-Koreassa merivoimat eivät käytä numeroa 4 aluksiensa viirinumeroissa.

Kaupungeissa, joissa Itä-aasialainen ja länsimaalainen kulttuuri sekoittuvat, kuten Hongkongissa ja Singaporessa, on mahdollista, ettei kaikissa rakennuksissa ole numeroa 13 ja että numero 4 kaikkien variaatioiden kera jätetään pois.
 

Kaikissa Itä-Aasian maissa tetrafobia ei kuitenkaan ole yhtä yleinen, mutta lähes aina kerrosnumero 4 jätetään pois ainakin julkisissa rakennuksissa ja sairaaloissa. Muissa rakennuksissa ja hisseissä neljäs kerros on numeron 4 sijaan merkitty kirjaimella F, joka tulee englanninkielisestä sanasta four.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti