maanantai 25. marraskuuta 2013

Asklepioksen sauva

Antiikin Kreikasta periytyvä Asklepioksen sauva on lääketieteen symboli, joka kuvaa sairauksien paranemista. Apollonin poika, Asklepios oli kreikkalaisen mytologian lääketieteen jumala.

Kreikkalaisen mytologian mukaan Asklepioksen ja käärmeen yhteys selitetään tapauksella, jossa hänelle oli annettu tehtäväksi herättää kuolleesta. Kiemurrellen paikalle tullut käärme kietoutui sauvan ympärille, jolloin Askleopios tappoi käärmeen. Paikalle tuli toinen käärme mukanaan yrttiä, jolla se herätti ensimmäisen käärmeen kuolleesta. Samaisella yrtillä Askleopios oli saanut tehtävänsä suoritettua. Jumala Zeus nosti hänet taivaalle Käärmeenkantajan tähtikuvion muodossa ja myöhemmin lääkärit omaksuivat käärmeen parannuksen symboliksi.

Välimeren alueen yleisimpiä käärmeitä ovat pensaskäärmeet, joka on kuvattuna myös sauvan ympärille kiertyneensä. Aikoinaan pensaskäärmeitä pidettiin Asklepiokselle pyhitetyissä temppeleissä, jonne ihmiset tulivat pyytämään apua sairauksiinsa. Käärmeiden avulla uskottiin saavan apua parantavan taidon omaavalta jumalalta.
Käärmeen nahanluonnin on uskottu kuvaavan uudistusta ja elpymistä.

Toisinaan farmasian  myös apteekkienkin käyttämä Hygienian malja sekoitetaan Asklepioksen sauvan kanssa. Hygienia maljan alkuperä on myös kreikkalaisesta mytologiasta, jonka mukaan terveyden ja puhtauden jumalatar Hygieia kuvattiin taiteessa käärmeen kanssa, joka oli kietoutunut hänen käsivartensa ympärille ja joi hänen kädestään olevasta maljasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti