torstai 6. helmikuuta 2014

Yhdessä olemisen taito

Tuntuu monesti, että kun tapaa ihmisiä, kuten ystäviään, kumppaniaan tai sukulaisia, yhdessä vietetty aika saa helposti häiritseviä piirteitä. Pelkästään se, että kaveri kaivaa älypuhelimensa pöydänreunalle esiin saa aikaan tunteen, ettei hetkeen voi täysin rauhoittua.
 
Tärkeää onkin osata tulkita ja kuunnella toista ihmistä sekä nauttia hetkestä hänen kanssaan, eikä odotella toisten yhteydenottoja puhelin kourassa tai handsfree korvassa.
Aikuisilla myös alkoholi ottaa usein liikaa tilaa ja hetkessä yhteinen aika on yhteistä juomista. Selvinpäin keskustelusta saa paljon enemmän irti ja läheisiä ihmisiä haluaa nähdä ilman alkoholin humalluttavaa vaikutustakin.
Ajatuksia läheisestä ihmisestä on monen laisia, niin hyviä kuin huonojakin. Mieluummin sanoo läheiselle ne asiat, joista pitää ja on ylpeä. Vuosikausia tunnettuaan jonkun, nämä sanomiset alkavat jäädä vähemmälle, mutta olisi tärkeää muistaa sanoa ne edes harvoin, kuin ei koskaan.
Läheisen henkilön kuuntelemisella on myös tärkeä vaikutus. Silloin oppii tuntemaan toista, tapoja ja ajatuksia, eikä vain kuvittele tuntevansa niitä.
Aikojen saatossa ihmiset todellakin muuttuvat. Sen tietää tai siihen havahtuu ennemmin tai myöhemmin. Kyse onkin lähinnä tavasta suhtautua asiaan. Muuttumisen voi yrittää nähdä mahdollisuutena ja arvostaa sitä rikkautena.
Itsensä ajatteleminen on yhtä tärkeää kuin toisenkin. Kannattaa siis ajatella ja tarjota asioita, mitä toinenkin voisi haluta, eikä vain niitä, mistä itse pitää. Sama käy käyttäytymisen kanssa.
Puhuminen myös hankalista ja vaikeista asioista on merkitsevää, sillä se lujittaa ihmissuhteita. Mieti hetki omaa ajankäyttöä, ainakin läheisten seurassa ja puhu niistä asioista minkä toivoo muuttuvan.
Puhuminen on juuri se, jota ihmiset jäävät kaipaamaan; keskustelut eikä maatuva ruumis. Kuitenkin keho välittää viestejä, kuten puhekin, joten kannattaa muistaa myös halata ja koskettaa toista suuren hajuraon sijaan. Koskettamisen ei tarvitse olla merkki läheisemmästä teosta, ainoastaan tavasta kertoa, että tuntee ja välittää, myös ystävänä.
Toisen asioita ei tietenkään pidä kertoa kiertotarinana eteenpäin. Asiat olisi parasta puhua läheisten kanssa niin, ettei niitä tarvitse arvostella muille osapuolille ja ”puhua pahaa selän takana”. Toiselle tärkeitä henkilöitä ei kannata arvostella, vaan hyväksyä, että ne ovat jollekin tärkeitä. On henkilö itse paikalla tai ei, puhumisen kirjoittamattomana sääntönä voidaan pitää, että sanoo vain asioita, joita voisi sanoa asianosaiselle itselleen suoraan.
Erilaiset teot ja sanat saavat ihmisillä aikaan erilaisia tuntemuksia. Ei pidä päättää toisen puolesta, mikä tuntuu loukkaavalta.
 
 
 
HAASTE
* Miten käyttäydyt tavatessasi kavereitasi?
* Osaatko ajatella, miltä vastaava sanominen tai tekeminen tuntuisi, jos se kohdistuisi itseesi samoin kuin toiseen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti