keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Vahinko

Vahinko on tahattomasti ja vilpittömin mielin epäonnistunut tulos. Yleisesti sattumat ja sellaiset tilanteet, joihin ei voi ennalta varautua tai tilanteessa vaikuttaa, ovat vahinkoja.

Yleisesti ollen:
£  aiheutuma
¤  Jonkin tapahtuman, teon, toiminnan tms. jollekin aiheuttama menetys, häviö, haitta, vaurio tai muu paha; tämän vastakohtana ollen etu, hyöty tai voitto:
·         taloudellinen menetys/vahinko
·         myrskyn tai muun luonnonilmiön aiheuttama vahinko
¤  Sellainen asia, joka sen kokeneen mielestä on ikävä tai muutoin valitettava.
·         yrityksen epäonnistumisen vahinko
£  tapahtuma
¤  Onneton tapahtuma tai sattuma, kuten onnettomuus tai tapaturma.
·         työssä sattunut vahinko
·         kolari
¤  Epähuomiossa tai erehdyksessä sattunut tapahtuma, teko, erehdys tai sattuma.
·         putoaminen, alle jääminen tai muu vastaava
¤  Vahinkojen taloudellisia seurauksia koitetaan usein ennalta välttää erilaisilla vakuutuksilla ja vahinkojen tutkimuksilla niiden uudelleenvälttämiseksi.

Korvausvelvollisuus
Huolimattomuuttaan tai tahallisesti aiheutettu vahinko on velvollista korjata, korvata tai hyvittää.

Näin ihminen ei ole lähtökohtaisesti vastuussa vahingossa aiheuttamistaan vahingoista, joihin ei liity huolimattomuutta tai muuta erityistä vastuuperustetta. Muutoin vahingon aiheuttaja on velvollinen korvaamaan aiheutuneen vahingon.  

Yleisesti vahingon korvattavuutta voidaan suhteuttaa tilanteeseen, jossa vahingon kärsineen olosuhteita verrataan tilaan ilman tapahtunutta vahinkoa. Tämä on niin sanottu täyden korvauksen periaate, jonka mukaan vahingonkorvauksen tulisi saattaa vahingosta kärsinyt henkilö mahdollisimman samanlaiseen asemaan, joka on ollut ennen vahinkotapahtuman sattumista.

Vahingonkorvaus on hyvitys henkilö- ja esinevahingoista sekä joissain tapauksissa niin sanotuista puhtaista varallisuusvahingoista eli taloudellista vahingoista, jotka ei ole yhteydessä henkilö- tai esinevahinkoihin.

Henkilövahinko
Henkilövahinko tarkoittaa ihmisen kehoon aiheutunutta vauriota, sairautta tai tietyntyyppisiä psyykkisiä häiriöitä. Perusteena on usein, että henkilövahinko on lääketieteellisin keinoin todennettavissa oleva terveydentilan häiriö tai pysyvä muutos. Korvattavaa on ainakin vahingosta aiheutuneet tarpeelliset sairaanhoitokulut, ansionmenetys sekä muu tilapäinen tai pysyvä haitta.

Esinevahinko
Esinevahingolla tai omaisuusvahingolla tarkoitetaan, että kiinteä tai irtain esine/tavara/omaisuus vaurioituu. Korvaukseen tulevat mahdolliset korjauskulut ja arvonalennus, mikäli esine voidaan korjata ja muutoin esineen arvo. Yleensä korvauksen saa esineen omistaja, rajoitetusti myös haltija. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti