keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Motiivi

Motiivi on syy asian tekemiseen. Motiivin pohjalla ovat usein halut ja tarpeet, jotka ovat osa ihmisen toimintaa. Motiivi on lähinnä psyykkinen, eli ajatuksiin ja mieleen kohdistuva syy. Motiivit tuottavat ja ylläpitävät päämääräsuuntauksia. Motiivi sitoo tietyn energiamäärän kohteeseensa ja pitää toiminnan kohteeseen suunnattuna, tiedostetusti tai tiedostamattomasti. 
 
Motiivit eli syyt tulevat alitajuntaisesti, joten niiden havaitseminen, tulkitseminen ja kehitteleminen on erittäin vaikeaa. Motiivit ovat ne syyt käyttäytymiselle, miksi toimii ja haluaa asioita. Käyttäytymisen keskeiset syyt ovat motiivit ja tarpeet. Motiivit muodostavat ja ohjaavat käyttäytymistä tiettyyn suuntaan. Motivaatio on psyykkinen halu, miten toimitaan tavoitteen saavuttamiseksi. Motivaation on myös motiivien olemassaoloa. Motiiveja tarvitaan ollakseen motivoitunut tekojen suoritukseen.

Motiiveja on ryhmitelty erilaisten tarpeita katsovien portaikkojen kanssa: on olemassa perustarpeet, jotka tulee tyydyttää ensin, jonka jälkeen ihminen alkaa etsiä tyydytystä vaativammille tarpeille.


 
Näistä tarpeista ensimmäinen on perustavin ja viimeinen korkein tarve.

Motiivit voidaan ryhmitellä myös elollisiin, sosiaalisiin ja psykologisiin motiiveihin. Elolliset motiivit ovat elintoiminnoille välttämättömiä, sosiaaliset motiivit ovat ihmisten välisiin vuorovaikutuksiin liittyviä ja psykologiset motiivit mielensisäisiä tekijöitä, kuten uteliaisuutta. Tietyt motiivit ovat toistuvia, ja toiset kertaluonteisia aiheesta riippuen.


HAASTE

* Millaisia motiiveja sinulla on eri tilanteissa?
* Onko motiivisi hyvän- tai pahantahtoisia?
* Mitä yhteistä on niillä asioilla, joihin olet motivoitunut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti