tiistai 17. joulukuuta 2013

Mikä sinusta tulee isona?

Aikuistuminen, kasvaminen lapsesta aikuiseksi on aikaa vievä prosessi ja siihen liittyy psyykkistä ja fyysistä kasvua. Aikuistuminen tuo tietynlaista viisautta, sillä ehdoton muuttuu suhteelliseksi. Jossain vaiheessa elämää sitten huomaa, että jokin nuoruusvuosista on muuttunut.
 
1.      Et ole enää kateellinen ystäväsi uudesta laukusta. Haluaisit toki itsekin keittiöremontin, mutta osaat olla onnellinen ystäväsi puolesta. Et ole enää kateellinen tai yritä pilata ystäviesi menestystä. Vahingonilo ei ole paras ilo.
2.      Kahden euron mehutölkki ei ole enää lempijuomasi, eikä budjettisi kaataja. Toki se on välillä hyvää, mutta siiderit ja kaljatkin voittaa parempi viinipullo. Myös homejuustot ja oliivit alkavat maistua hyviltä.
3.      Et enää koe tarvetta kehuskella omaisuudellasi tai menestyksilläsi. Jos haluat tehdä vaikutuksen johonkuhun, niin siivoat kotisi ennen hänen tuloaan. Haluat, että tavarasi on järjestyksessä, eikä vain röykkiökasana lattialla.
4.      Hoidat asiasi itse. Kannat vastuusi itse. Siihen kuuluu myös kotivakuutus ja veroilmoitukset.
5.      Kun katsot lasta, joka pyöräilee ilman kypärää, huomaat maailman vaarallisuuden. Talvella olet entistä varovaisempi, sillä tiedostat vaaran kaatumiseen. Huomaat, ettei kaide ole ihan turha keksintö.
6.      Kiinnostut myös hoitamaan kukkiasi. Enää ne eivät pääse kuivamaan hyllyn reunalle.
7.      Et ymmärrä, miksi nuoriso viettää aikaansa ostarin ikkunalaudoilla istuen tai viereisessä pikaruokaravintolassa. Sinulle kauppa on ostosten tekemistä varten ja lounaaksi haluat jotain muuta kuin suuren hampurilaisen.
8.      Yksikin yö meikit silmissä sohvalla nukuttuna on liikaa.
9.      Kun kukaan ei enää vahdi menojasi, et halua lähteä ulos arki-iltana kymmenen jälkeen vaan päästä nukkumaan. Juokseminen paikasta toiseen ei ole enää itsestäänselvyys, mieluummin varaat kunnolla aikaa bussipysäkille kävelyyn.
10. Kavereiden kanssa jutellaan selkäkivuista ja nivelsärystä. Kaikki voivat vertailla omiaan, yhteinen vaiva. Huomaat, ettei nuorison puheet enää kiinnosta sinua.
11. Ymmärrät, miksi ostoskärryyn täytyy ladata koko viikon ruokaostokset ja mitä merkitystä on työpaikalla. Kiinnostut myös sauvakävelystä ja uimisesta, eikä uimahallin suihkussa oleminen ilman uimapukua ole mitenkään häpeällistä tai epänormaalia.
12. Monet ystäväsi menevät naimisiin eivätkä jojoile seurustelun ja riitaisuuden välillä.

 
Tietysti aikuisuuteen kuuluu paljon muutakin. Aikuisuuteen kuuluu myös se, että käyttäytyy, niin kuin aikuinen. Aikuinen tietää, mitä ovat velvollisuus ja vastuu.




HAASTE

* Oletko huomannut, että osaat käyttäytyä paremmin kuin joku sinua huomattavasti vanhempi henkilö?
* Tiedät, että myös aikuiset tekevät virheitä?
* Oletko huomannut, että joissain asioissa olet viisaampi kuin omat vanhempasi?
* Ymmärrätkö enemmän syitä, miksi sinua kasvatettiin kotona tietyllä tavalla ja mitä siitä on seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti