maanantai 30. syyskuuta 2013

Luovutus

Joskus on niin, että vaikka ei haluaisikaan, on vain luovuttava. Silloin kokee menettävänsä jotakin, jonka haluaisi säilyttää. Luopumista on monenlaista, mutta ihmissuhteissa se voi tapahtua monilla tavoin. Riitaantuneet välit, katoaminen ja kuolema ovat kaikki omalla tavallaan menetyksiä ja luopumista toisesta henkilöstä.
 
Luopuminen ja menettäminen ovat pettymyksellisiä tunteita ja kolhaisevat ihmistä pahasti. Aika on apukeino, jota vaaditaan. Aika ei tuo takaisin, eikä poista mitään, mutta se haalentaa. Aika haalentaa muistikuvia ja tunteita. Samanlaista tunnetilaa ei tavoita, vaikka muistaisikin, millainen tunne oli.
 
Luopuminen on myös uskaltamista ja rohkeutta antaa asian mennä ja luopua. Usein pelkää romahtavansa jos joutuu luopumaan. Luopuminen tuntuu usein pakolliselta ja sellaiselta, että se tulee pakon edessä eikä tiedä kuinka taistella vastaan, siksi ei aina kannata taistella viimeiseen hengenvetoon, sillä se kuluttaa energiaa turhaan. Heti ei kuitenkaan kannata luovuttaa, vaan yrittää uudelleen, vielä epäonnistumisen jälkeen. On siis opittava punnitsemaan tilanne niin, että näkisi, koska luovuttaminen on sen arvoista; saatko yhtä paljon kuin annat? Annatko yhtä paljon kuin saat?
 
Ajan kulu ja sen aikaansaama haaleus muistoissa ovat mielen suojakeino, jonka voi nähdä katsoessaan taaksepäin; enää ei tunnu miltään muutamia vuosia sitten tullut haava käteen ja oli unohtunut riita kaverin kanssakin.
 
Kun luopuu jostakin, saa tilaa uudelle, mitä se uusi sitten onkaan, jää joskus vanhaa ikävä. Moni varmasti kiroaa sitä, miksi pitää luopua niistä asioista, joista pitää eikä niistä, joista haluaisikin päästä eroon. Nimenomaan, luopuminen ja menettäminen tuntuvat siksi niin pahoilta, koska niihin liittyy ristikkäinen tunne. Asia, josta haluaa päästä eroon, sen toteutuessa ei ole luopumista. Vaikka ei haluaisi luopua, on vain hyväksyttävä tilanne, vaikkakin pitkin hampain. Joskus on luovuttava, koska mitä jos muitakaan vaihtoehtoja ei ole? Sitten voit miettiä, luovuitko todellisuudesta vai omasta toteutumattomasta toiveestasi.
 
 
HAASTE
* Millaisia tunteita luovuttaminen herättää?
* Mistä et ainakaan haluaisi luopua, eli mitä pidät tärkeänä elämässäsi?
* Koska luovutat? Taisteletko, yritätkö uudelleen?
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti