perjantai 13. syyskuuta 2013

1 Vyöryvä ajatusvirta

Joskus saattaa tuntua, että päässä on enemmän ajatuksia kuin sinne mahtuukaan. Kummallista kyllä pään sisältö ei näin ole rajattua, muisti tosin on. Muistamme vain rajallisen määrän tai ajanjakson. Samaan aikaan ei pysty ajattelemaan useita asioita keskeyttämättä toista. (Harjoituksena tällaisesta on, ettei pystytä luettelemaan mielessään samaan aikaan aakkosia ja numeroita. Ajatellessa aakkosta ei ajattele numeroa ja toisinpäin.) Kuitenkin ajatus voi vaihtua hyvinkin tiuhaan ja palata samalla tavoin. (Luetteleminen mielessään: yksi, aa, kaksi, bee, kolme, cee… vuoroin kirjaimia ja vuoroin numeroita.)


Ajatteleminen on automaattista, jos ei halua ajatella mitään, huomaa ajattelevansa, ettei halua ajatella. Ajatus on myös jatkuvassa kytköksessä näkö- ja kuuloaistien kanssa; se mitä näemme tai kuulemme tuottaa ajatuksia, ainakin usein. Joskus ajatuksia syntyy, vaikka niitä ei niin tiedostaisikaan. Ottaessaan kahvikupin pöydältä, joka on täynnä kuumaa kahvia, ajatus voi olla, ettei halua läikyttää kahvia. Jos kuppi ei olekaan kovin täysi, sen ottaa ilman suurempia ajatuksia, mutta kiinnittää samankaltaisesti huomiota läikyttämiseen, vaikka sitä ei aktiivisesti ajattelisi.

Ajatusten määrä voi vaihdella, mutta se ei vaikuta ajattelemiseen niin, ettei ajattelisi mitään. Ajatuksia voi kuitenkin yrittää suunnata muualle, esimerkiksi tekemällä jotakin, johon kiinnittää ajatukset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti