keskiviikko 15. toukokuuta 2013

1 Hyvä vai paha?

Yleensä ihmisillä on tapa, jolla he erottelevat hyvät ja pahat asiat toisistaan. Tämä tapa on ihmisen moraali-käsityksen perusta. Toisesta ihmisestä yleensä pidetään tai ei pidetä sen mukaan, miten hän erottelee hyvän ja pahan. Esimerkiksi jos pankkiryöstöä pidetään pahana asiana, kuten monet pitävät, pankkiryöstön tehneestä henkilöstä tulee pahan sävyinen kuvitelma, koska hän on erottunut pahan puolelle.
 
On myös asioita, jotka ovat hyviä tai pahoja tilanteesta, tekijästä tai olosuhteista riippuen, kuten lääkkeiden varastaminen sairaalle. Yleisesti eri uskonnot ovat ottaneet kantaa siihen, miten hyvä ja paha erotellaan ja että niitä olisi tarve erotella.

Oikeaa ja väärää, hyvää ja pahaa, punnitaan usein vaakakuppien tavoin; asia laitetaan jommallekummalle puolelle ja vaaka kallistuu sen myötä. Tällainen kallistus muokkaa mielipiteitä pelkästään siihen suuntaan, johon vaakakuppi kallistuu. Jos varastamisen asettaa vaakakupin väärälle puolelle, tarkoitta se, että varastaminen on väärin. Sairaalle ja varattomalle varastaminen onkin eri asia, mutta kun varastaminen on väärin.

Hyvä vai paha, musta vai valkoinen? Vastauksiin kuuluu usein myös mustavalkoinen.

Jokaisella on oma käsitys oikeasta ja väärästä; hyvästä ja pahasta. On kuitenkin tärkeää ymmärtää muidenkin käsitystä siitä, että se mikä itsestään tuntuu väärältä, voi jonkun muun mielestä tuntua oikealta ja päinvastoin. Tästä seuraa perimmäinen kysymys: onko oikein tai väärin, että mikä toisesta on hyvää ja oikein on toisesta pahaa ja väärin?

Tietyllä tavalla tämä muistuttaa jonkinlaista paradoksia.

Lopputuloksena on, ettei oikean ja väärän tai hyvän ja pahan erottaminen ole aina niin helppoa, kuin sen kuvittelee olevan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti